Dry needling

Wat is dry needling?
Dry needling is een uit Canada afkomstige specialisatie van de fysiotherapeut. Deze methode wordt sinds 2005 in Nederland toegepast. Door middel van een speciale techniek worden spieren met een dun naaldje aangeprikt. Hierdoor ontstaat een snelle en langdurige ontspanning. Deze behandelmethode is in opkomst vanwege de goede en snelle resultaten bij pijnklachten en stijfheid ten gevolge van triggerpoints (drukpunten) in de spieren. Omdat er bij het inbrengen van de naald geen vloeistof wordt toegediend, wordt de term dry needling gebruikt.

Niet hetzelfde als acupunctuur
Dry needling is gebaseerd op Westerse principes. In tegenstelling tot acupunctuur werkt het niet via energiesystemen, maar direct op de spieren.

Wanneer dry needling?
Dry needling wordt toegepast bij klachten ten gevolge van triggerpoints (drukpunten) in de spieren. Als uit de intake en het onderzoek blijkt dat de spieren geheel of gedeeltelijk een rol spelen bij de klachten, kan dry needling worden ingezet als onderdeel van de fysiotherapeutische of manueeltherapeutische behandeling.

Wat zijn triggerpoints?
Een triggerpoint is een pijnlijke spierknoop die een verkramping van de spier veroorzaakt. Triggerpoints zijn een veel voorkomende oorzaak van klachten in het bewegingsstelsel. Naast lokale pijn is er vaak ook uitstralende pijn op andere plaatsen aanwezig. Andere typische symptomen zijn stijfheid, bewegingsbeperkingen, verminderde kracht en verminderde coördinatie van de betrokken spieren.

Hoe ontstaan triggerpoints?
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan, o.a. door:
Ongevallen, letsels of blessures, het maken van een verkeerde beweging, een langdurige verkeerde houding, overbelasting, te weinig beweging , onderliggende orthopedische afwijkingen, stress, depressie en andere emotionele factoren.

Welke klachten kunnen er ontstaan door triggerpoints?
Klachten ten gevolge van triggerpoints kunnen zich uiten in:
Pijnklachten lokaal (rugpijn, nekpijn)Uitstralende pijn (b.v. hoofdpijn, uitstralende pijn in arm of been, pijn t.h.v. de achillespees, tenniselleboog)Stijfheid van spierenVerminderde beweeglijkheid van gewrichten door gespannen spierenVerminderde kracht en coördinatie in de spieren zonder duidelijke oorzaak

Hoe ziet een behandeling eruit?
Tijdens de intake worden de klachten in kaart gebracht en wordt er nagegaan of er omstandigheden zijn waarbij dry needling niet mag worden toegepast (b.v. problemen van het immuunsysteem, zwangerschap). Daarna worden de spieren uitgebreid onderzocht en wordt er specifiek gekeken naar de aanwezigheid van triggerpoints. Wanneer dry needling is geïndiceerd, wordt er uitgelegd wat de behandeling inhoudt en wat de eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Na uw toestemming worden de triggerpoints uitgeschakeld, door ze gericht aan te prikken met een dun naaldje. Na de behandeling is er meteen een afname van de spierspanning merkbaar en een toename van de beweeglijkheid. In de meeste gevallen (afhankelijk van de uitgebreidheid van de klachten) zijn enkele behandelingen voldoende. Sporters kunnen op regelmatige basis gecontroleerd en zo nodig behandeld worden, ter preventie van problemen.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje is over het algemeen niet gevoelig. Bij het aanprikken van het triggerpoint ontstaat er een korte aanspanning van de spier (twitch). Dit geeft een tijdelijk krampgevoel of het gevoel alsof u een elektrisch schokje krijgt. Een twitch kan meerdere keren per spier voorkomen totdat het triggerpoint volledig is uitgedoofd. Na de behandeling kunnen de spieren wat vermoeid en/of stijf aanvoelen.

Wat kost dry needling?
Dry needling is een onderdeel van de fysio- of manueeltherapeutische behandeling en wordt vergoed via de aanvullende verzekering van de zorgverzekeraar.

Vakbekwaamheid 
Fysiotherapeuten scholen zich in dry needling door het volgen van geaccrediteerde cursussen.