PNI

Wat is PNI?

Psycho Neuro Immunologie (PNI) is een oplossingsgerichte, integrale geneeskundige aanpak. Er wordt gekeken naar de totaliteit van het menselijk lichaam. Het verbindt verschillende wetenschappelijke disciplines zoals psychologie, neurologie, immunologie, endocrinologie (hormoonwetenschap), orthomoleculaire geneeskunde en epigenetica, met de omstandigheden waarin een persoon functioneert. Door deze disciplines te combineren, krijgen we inzicht in hoe het klachtenbeeld tot stand is gekomen. Met deze informatie kunnen we opzoek naar de juiste strategie om het lichaam weer terug in balans te krijgen. De therapeut doet dit door middel van inzicht en kennis geven en het begeleiden bij het nemen van de juiste leefstijlkeuzes, zoals voeding en beweging.

Lees meer: het voorbeeld van de savanne

Created with Sketch.

Stel je voor, je staat alleen op de savanne en er komt een leeuw op je afstormen. Je neemt een leeuw waar met je zintuigen. Je hartslag, ademhaling en spierspanning gaat omhoog. Je begint als een gek te rennen naar een groepje bomen. Je wist niet dat je sterk genoeg was om het te kunnen, maar je klimt tot bovenin de boom. De leeuw blijft nog enkele minuten onderaan de boom wachten, maar druipt uiteindelijk af. Je ademhaling, hartslag en spierspanning gaat weer terug naar de normale frequentie. Het gevaar is geweken. Je klimt weer uit de boom en gaat door met de dag.

Hier kunnen we ons allemaal een voorstelling van maken. En we voelen bij het lezen al iets met ons lichaam gebeuren. Maar wat er daadwerkelijk op fysiologisch niveau binnen in het lichaam gebeurt, daar hebben we gelukkig geen weet van. Voor nu neem ik je mee naar de binnenkant van het lichaam en vertel je wat er fysiologisch gebeurd.

Als je alleen op de savanne bent, dan ligt het gevaar van een wild dier op de loer. Je zintuigen staan op scherp. Hoor ik iets? Ruik ik een dier? Je ziet een leeuw. Alle alarmbellen gaan af! Je zenuwstelsel reageert hierop, want je moet zo snel mogelijk in actie komen. De sympaticus (actie AAN) gaat de hormonen noradrenaline en adrenaline afgeven. Nog geen fractie van een seconde later, geeft de hypothalamus (balans bewaker van het interne milieu) op zijn beurt weer een seintje aan de hypofyse (hersenkern). Ook de hypofyse communiceert door middel van een hormoon naar de bijnierschors (orgaan) dat er gevaar is. De bijnierschors geeft cortisol af om de rest van het lichaam te waarschuwen voor het gevaar. Er dwalen nu noradrenaline, adrenaline en cortisol door je lijf om alle systemen te informeren over de dreiging. De energie vragende systemen worden ingeschakeld. De longen, hart en spieren krijgen voorrang op bijvoorbeeld je spijsvertering. Tijdens gevaar wil je niet plotseling naar de wc moeten rennen dus dit systeem gaat tijdelijk uit. De tight junctions in de barrières gaan open om natrium, water en zout te reabsorberen via het RAA-systeem. De lever wordt gedwongen om energie vrij te maken. De spieren worden tijdelijk insuline resistent om geen energie op te eisen. Hierdoor gaat alle energie naar de systemen die het op dat moment nodig hebben, zoals de hersenen. Je wil je kop erbij kunnen houden in een stresssituatie. Je immuunssyteem (afweersysteem), want die bereidt zich voor op eventuele wonden.

Wanneer je veilig in de boom zit, krijgt de parasympaticus (rust AAN) weer de controle over de sympaticus. Hierdoor gaat je ademhaling, hartslag en spierspanning weer omlaag. Je spijsvertering krijgt toestemming om weer te werken. Via een negatieve biofeedback wordt aan de hypothalamus doorgegeven dat het gevaar geweken is. De stress-assen, sympaticus-parasympaticus, hypothalamus-hypofyse-bijnierschors en RAAsysteem, worden gedownreguleerd en gaan uit. De hormese (balans) in het lichaam is weer terug.

Met dit voorbeeld komt de verbinding tussen de hersenen (psycho), de zenuwen (neuro) en het afweersysteem (immunologie) naar voren. Deze factoren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en we kunnen dit dus niet los van elkaar zien. Vraagt het ene systeem meer energie, dan wordt een ander systeem verwaarloosd. Alles ten dienste van de systemen die op dat moment onze evolutionaire overleving en reproductie capaciteit moeten waarborgen. Kortdurend is dit geen enkel probleem. Het wordt pas een probleem als de stress-assen te lang aan blijven staan. De energieverdeling komt in het gevaar en hierdoor kan er op langer termijn gezondheidsverlies ontstaan.


Het heden

Vandaag de dag hebben we niet meer te maken met leeuwen. Vandaag de dag wordt ons lichaam geconfronteerd met gevaren zoals overmatig eten, een zittend leven en psycho-emotionele stress. Voor ons immuunsysteem is dit dezelfde alarmbel als de leeuw en zet hiermee dus dezelfde cascade van stress-assen aan. Zo kunnen ziekten verschillende oorzaken hebben. Denk aan virussen of bacteriën. Maar ook je omgeving, zoals een niet passende werkplek. Negatieve gedachten of emoties kunnen ook een rol spelen in het ontwikkelen van ziekten. Allemaal met de evolutionaire beweegreden om de omgeving te laten zien dat het niet goed met je gaat.


Aanpak

Samen met jou ga ik kijken hoe we weer een stukje gezondheid terug kunnen winnen. Als PNI therapeut kijk ik verder dan alleen de daadwerkelijke klacht om zo het complete plaatje te vormen. Dan kunnen we samen de juiste stappen zetten om de stress-assen uit te zetten en weer in balans te komen. Dit doe ik door middel van inzicht geven, beweeg- en voedingsadviezen.