Fysiotherapie

Fysiotherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De fysiotherapeut is expert op het gebied van bewegen. Na een intakegesprek met gerichte vragen volgt een lichamelijk onderzoek. In samenspraak met jou wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Tijdens een behandeling bespreekt de fysiotherapeut met jou hoe je, door kleine aanpassingen, weer (beter) controle krijgt over je lijf en gezondheid. Afgestemd op wat je zelf aangeeft weer (beter) te willen kunnen, begeleidt de fysiotherapeut je bij het weer in balans komen van belasting en belastbaarheid (draagkracht).
Afgestemd op de wensen van de patiënt en de aanwezige omgevingsfactoren wordt gekeken welke oefeningen of aanpassingen nodig zijn om je zo goed mogelijk te kunnen laten werken aan je herstel en/of functioneren. De fysiotherapeut speelt hierbij een ondersteunende, coachende en adviserende rol.

Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een bepaalde (gewoonte)houding, door overbelasting of onvoldoende beweging.
De fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt bijvoorbeeld bij sportblessures, klachten ontstaan door (beroeps)werkzaamheden, door een ongeval of ziekte, door een ‘verkeerde’ beweging of problemen als gevolg van het ouder wordende lichaam. Uiteraard is daarbij ook aandacht voor het voorkomen van klachten in de toekomst.

Meer informatie is te vinden op de website van de Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF): www.defysiotherapeut.com